Analiză. Cum arată implementarea 5G în România și Europa - Forbes.ro (2025)

Analiză. Cum arată implementarea 5G în România și Europa - Forbes.ro (1)

Deși tehnologia 5G nu este o noutate la nivel european, România nu performează în acest sector. Nici măcar pe aproape. Subiectul 5G a fost adus în discuție în ultimii ani la nivel local, însă trebuie să depunem în continuare eforturi pentru implementarea acestei tehnologii.

O mare parte a discuțiilor publice caracterizează tehnologia 5G drept „următorul G” pentru consumatori. “5G este a 5-a generație pentru consumatori, dar este și prima generație de tehnologie celulară care a fost concepută pentru utilizarea industrială”, punctează Jan van Tetering, Senior Vice President Europe – Nokia. Întrucât 5G este caracterizat de o fiabilitate ridicată și conectivitate omniprezentă, tehnologia va permite noi moduri de utilizare și oportunități pentru fiecare industrie. “Va juca un rol important în punerea în realitate a conceptelor de orașe inteligente, vehicule autonome, învățare virtuală și asistență medicală la distanță”. De altfel, 5G este de până la 100 de ori mai rapidă decât tehnologia 4G și generează deja mai multe oportunități pentru societate și pentru afaceri. “Servicii care altădată ni se păreau dintr-un viitor îndepărtat, precum telemedicina, unitățile de producție automatizate, sistemele de fluidizare și control al traficului sau serviciile de cloud gaming pe dispozitivele mobile sunt acum realitate”, spune Dragoș Mircea Rebegea, Country Manager Romania & Head of Sales România și Moldova, în cadrul Ericsson.

5G și creșterea economică

Tehnologia 5G are aplicabilitate în orice sector economic care își poate îmbunătăți operațiunile prin conectivitate crescută. Potrivit unui studiu realizat de Ericsson, tehnologia 5G, utilizată drept o „platformă deschisă de inovare”, ar putea aduce Europei beneficii în valoare de 210 miliarde de euro, iar beneficiile aduse economiei României s-ar putea ridica la 7,8 miliarde de euro. De asemenea, productivitatea și eficiența va crește, pe măsură ce tehnologia 5G va fi utilizată, fapt ce va schimba modul în care funcționează multe sectoare economice, serviciile pentru consumatori și competențele angajaților. Astfel, raportul PwC ”The global economic impact of 5G. Powering your tomorrow” arată că 5G ar putea contribui cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global până în 2030.

Cu toate acestea, multe țări din Europa și-au dat seama că nu dețin infrastructura necesară pentru implementarea 5G și că trebuie să depună eforturi în ceea ce privește penetrarea fibrei în bandă largă. “România este poziționată relativ bine în acest sens. Consiliul FTTH estimează că aproximativ 197 de milioane de case vor avea conexiuni de fibră disponibile în 2026 în UE27 și Regatul Unit la un loc, ceea ce dublează aproximativ numărul față de 2020. Pe măsură ce această cerere pentru viteze mai mari crește, tehnologia se va muta de la 1 Gbps la 10 Gbps și 25 Gbps. Tocmai am testat recent tehnologia noastră 25Gbps cu unii dintre clienții noștri”, a mai spus reprezentantul Nokia, adăugând că până în 2030, 5G ar putea genera 8 trilioane de dolari în întreaga lume.

În ciuda beneficiilor, sunt sectoare în care ar fi necesară și finanțarea din fonduri publice, precum sănătate, educație, turism, agricultură, serviciile de transport public sau clădirile municipale. Potrivit aceluiași studiu realizat de Ericson, o finanțare din fonduri publice în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro ar putea genera beneficii care s-ar ridica la peste 50 de miliarde de euro. În România, însă, mai sunt multe de făcut. “Există țări din Europa care nu au început să lanseze 5G și există țări care sunt mai avansate și oferă acoperire 5G unor părți semnificative ale populației”, a mai spus Jan van Tetering.

În luna octombrie a anului curent, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat o mini licitaţie pentru noi licențe de spectru destinate serviciilor de comunicații mobile. Operatorii RCS&RDS și Invite Systems au ofertat și au câștigat, astfel că cele două companii vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Orange, Vodafone și Telekom Mobile nu au participat la licitația de spectru radio pentru licenţele pe termen redus a porțiunilor de spectru radio din benzile de 800 MHz, 2.600 MHz şi 3.400-3.600 MHz. Licitația propriu-zisă ar urma să se desfășoare anul viitor.

Deși interesul pentru 5G pare scăzut din partea autorităților competente, marii operatori au început deja să investească și să ofere 5G comercial, folosind frecvențele disponibile. “Serviciile 5G sunt disponibile în prezent în București și în alte câteva orașe mari, iar acoperirea se extinde rapid. Strategia națională de implementare 5G a României își propune să stimuleze implementarea la nivel național a 5G, care va asigura acoperire în toate centrele urbane, autostrăzi, căi ferate, porturi internaționale, parcuri industriale etc., până în 2025”, adaugă Jan van Tetering. Odată ce piața se consolidează, reglementările europene vor fi transpuse în legislația națională și spectrul de frecvență va fi alocat, este de așteptat ca investițiile 5G să fie accelerate. “Există două mari cicluri de investiții în Europa care au loc în același timp: 5G și lansarea în bandă largă cu fibră”, adaugă oficialul de la Nokia.

Acoperirea 5G – doar 14%

Uniunea Europeană, adaugă Dragoș Mircea Rebegea, își propune, până în anul 2030, ca toate zonele populate de pe teritoriul său să aibă acoperire pentru serviciile 5G. Potrivit Raportului din 2021 al Indicelui DESI, un număr de 13 state membre au început să dezvolte rețele 5G comerciale, încă de la jumătatea anului 2020. La nivelul Uniunii Europene, acoperirea 5G ajunge la numai 14%, iar Olanda și Danemarca sunt cele mai avansate din acest punct de vedere, cu o acoperire la un nivel de 80%. “O condiție esențială pentru lansarea rețelelor 5G comerciale este reprezentată de alocarea de spectru 5G în fiecare țară în parte – până la data de 31 august 2021. 25 de state membre au făcut acest lucru pentru cel puțin una dintre cele 3 benzi principale de frecvențe”, mai punctează el.

Date fiind aceste rezultate, se remarcă faptul că Europa se află în urma altor regiuni, iar principalul motiv este reprezentat de strategia pentru serviciile 5G pe segmentul de bandă medie. “În prezent, China, Australia, Coreea de Sud și SUA sunt lideri în ceea ce privește implementarea rețelelor 5G. 80% dintre toți utilizatorii de abonamente 5G, la nivel global, sunt din China. Dacă 11% dintre utilizatorii chinezi de abonamente de servicii mobile au trecut la servicii 5G, la nivelul Americii de Nord procentul lor este de 4%, iar în Europa de numai 1%”, ține Dragoș Mircea Rebegea să precizeze. Potrivit raportului realizat de PwC, la nivel regional, America de Nord va înregistra cel mai mare procent de creștere a PIB, urmată de Asia și Oceania și apoi de Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). La nivel sectorial, se preconizează că SUA și Australia vor câștiga cel mai mult din aplicațiile 5G pentru servicii financiare, India din cele pentru utilități, iar China și Germania în industria prelucrătoare.

La nivelul consumatorilor, estimările sunt pozitive. “Piața din Europa Centrală și de Est se află în plină dezvoltare în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor de ultimă oră bazate pe inovație și design modern”, declara Johnny Zhang, Președinte OPPO pentru Europa Centrală și de Est, într-o discuție anterioară cu Forbes România. Unul dintre cele mai importante elemente pentru piața europeană este tehnologia 5G, aspect cheie în industria globală de smartphone-uri, care “nu doar că poate susține milioane de dispozitive conectate concomitent, la o viteză foarte mare, dar oferă și posibilități nenumărate de a îmbunătăți viețile oamenilor prin dezvoltarea unor domenii precum sustenabilitatea, accesibilitatea și conectivitatea”. Potrivit reprezentantului Oppo, până la sfârșitul anului 2022 se estimează că vor fi 19 milioane de abonamente 5G în Europa Centrală și de Est, iar până la finalul anului 2026, numărul se va ridica la 196 de milioane de abonamente.

În timp ce în Europa face pași mărunți, la nivel global se vorbește deja despre 6G. “Probabil ne putem aștepta ca 6G să intre în joc în anii 2030. Până atunci, mai este mult de lucru. Înainte de a putea experimenta 6G, 5G va evolua în continuare și va deveni și mai rapid, mai flexibil și mai rezistent. Poate că ați auzit deja despre „5G+”, „5.5G” sau „5G Advanced”, care sunt termeni folosiți pentru următorii pași în tehnologia 5G”, spune Jan van Tetering. Nokia a început să lucreze la 6G cu ani în urmă și este coordonatorul general al proiectului Hexa-X, inițiativa 6G a Uniunii Europene pentru cercetarea următoarei generații de rețele wireless, iar Ericsson deține rolul de manager tehnic al acestui proiect. “În viziunea noastră, tehnologia 6G ar trebui să contribuie la conturarea unei societăți eficiente, axate pe oameni și sustenabilă, prin intermediul unei comunicări inteligente omniprezente”, conchide Dragoș Mircea Rebegea.

Analiză. Cum arată implementarea 5G în România și Europa - Forbes.ro (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6426

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.